Merhaba ben Avukat Semiha ASLAN,
Kartal Cevizli'de Anadolu Adliyesinin arkasında bulunan avukatlık ofisimde, boşanma avukatı olarak 20 yıllık deneyim ve bilgiler çerçevesinde, müvekkillerime üstün kalitede en etkili sonucu sağlamak amacıyla hukuki danışmanlık ve dava takip hizmeti sunmaktayım.
Bu makalemde, Boşanma davaları hakkında genel bilgiler ile en merak edilen sorularınızı sizlerle paylaşacağım.
Boşanmak istiyorsunuz Ne yapmalısınız?
Öncelikle durum tespiti yapmalı ve ona göre devam etmelisiniz, gerçekten boşanmak istediğinize emin misiniz, anlaşmalı mı çekişmeli bir boşanma mı gerçekleşecek, çocuklarınız varsa nafaka talebiniz olacak mı, evlilik sonrası edinilmiş mallarınızın durumu ne olacak? Bu sorular ışığında bir yol çizerek boşanma davanız açılacaktır.
Boşanma Davası Açmanız İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Boşanmanız için gerekli evraklar ilk olarak anlaşmalı veya çekişmeli boşanma dilekçesidir.
Anlaşmalı boşanma davanızın açılabilmesi için Boşanma Protokolü gereklidir.
Anlaşmalı boşanma protokolünde boşanmanın her türlü hukuki sonuçlarını (varsa çocuğun velayetini kimin alacağı, evlilik içerisinde edinilmiş malları nasıl paylaşılacağınız, boşanmaya ilişkin tazminat ya da nafaka taleplerinizin olup olmadığı) gibi hususlarda uzlaşma içerisinde olduğunuzu beyan etmeniz gerekir.
Eğer anlaşmaya varamamışsanız davanız çekişmeli boşanma davası olarak açılacaktır.
Çekişmeli Boşanma davanızı açarken iddia ettiğiniz konu ve olayları tanık ve delillerle ispatlamak zorundasınız. Bu delilleri toplamanız ve mahkemeye sunmanız gerekmektedir.
**Boşanma süreci içinde çekişmeli boşanma davanızın anlaşmalı boşanmaya dönmesi de mümkündür. **
Boşanma Davası Süreci Nasıl Gelişir?
Boşanma süreci, eşinizle birlikte ya da tek taraflı açacağınız boşanma davası görevli ve yetkili mahkemeye başvurmanız ile başlamaktadır.
Boşanma işlemlerinden ilki boşanma dilekçenizin yazımıdır. Boşanma dilekçenizi Boşanma Avukatı ile birlikte hazırlatmanız davada büyük önem taşımaktadır. Bu noktada boşanma süreciniz bir avukatla beraber yürütülmeye başlanmaktadır.
Boşanma dilekçesinizi vermeniz ile başlayan boşanma işlemleri davanızın anlaşmalı olarak açılması halinde Anlaşmalı Boşanma Protokolünü de kapsayacaktır. Bu şekilde boşanma süreciniz başlamış olacak ve duruşma ile devam edecektir.
**Anlaşmalı boşanma davasında her iki taraf duruşmaya katılmak zorundadır.
Çekişmeli Boşanma süreciniz delillerinizin sunulması ile sürelerine dikkat ederek karşılıklı verilecek dilekçelerden sonra ön inceleme aşaması, tahkikata geçilmesi ve gösterilen delillerin toplanması sonucunda karar verilmesiyle son bulacaktır.
**Çekişmeli Boşanma davasında ise şiddetli geçimsizlik nedeniyle veya başka bir nedenle mahkemeye başvurulursa taraflar (çiftler)katılmadan da avukat aracılığı ile boşanma gerçekleşebilir.
Boşanma Davası Açma Dilekçesi
Boşanma dilekçesi, boşanma davanızı açabilmeniz için en önemli belgelerden bir tanesidir. Evliliğinizin yasal olarak sonlandırılması boşanma dilekçesi ile birlikte mahkemeye başvurmanız halinde boşanma davası açılabilir.
Boşanma sebeplerinize göre dilekçelerin içeriği değişmektedir.
Boşanma dilekçenizi, davanızın seyrini değiştirebileceği için titiz, usule ve hukuka uygun yazmalısınız.
Davanızın hak kaybına uğramadan sonuçlanması için boşanma dava dilekçeniz tam anlamıyla eksiksiz olmalıdır.
Davanızın niteliğinin belirlenmesinde rol oynayacak bu boşanma dilekçenizi hak kayıpları yaşanmaması için boşanma sürecinde bir Boşanma Avukatıyla çalışmanızı tavsiye etmekteyiz.
Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi
Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi çekişmeli boşanma dilekçesine istinaden daha sade olacaktır.
Sebebi, anlaşmalı boşanma dilekçenizi hazırlarken boşanmaya birlikte karar vermiş olmanızdır.
Bilindiği üzere anlaşmalı boşanma için gerekli belgelerden bir tanesi de Anlaşmalı Boşanma Protokolüdür.
Anlaşmalı boşanma dilekçenizi yazarken anlaştığınıza dair bilgi vermelisiniz. Anlaşmalı Boşanma Protokolünde mal rejimleri, varsa müşterek çocukların velayeti, tazminat, nafaka gibi hususlara yer vermelisiniz.
**Anlaşmalı Boşanma Davanızı açabilmeniz için evliliğinizin en az 1 yıl sürmüş olması gerekmektedir.
Çekişmeli Boşanma Dilekçesi
Çekişmeli boşanma dilekçesi; Anlaşmalı boşanma dilekçesine göre daha detaylı olmalıdır.
Çekişmeli Boşanma davası dilekçeniz, eşinizle bir anlaşmaya varamadığınız konular için tek taraflı hazırlanacaktır.
Çekişmeli boşanmanın söz konusu olduğu durumlarda tarafla anlaşmaya varamadığınız noktalar; direkt olarak boşanma yada boşanmanın hüküm ve sonuçları hakkında da olabilmektedir.
Örneğin boşanmaya karar verdiniz, eşinizle mal rejimleri (edinilmiş mal), çocuğun velayeti, ödenecek veya alınacak nafaka vb. hususlarda anlaşmaya varamadınız. Bu durumda tek taraflı olarak yazılacak çekişmeli boşanma dilekçesi ile dava açmanız mümkündür.
Anlaşmaya varamadığınız konularda çekişmeli boşanma dilekçesi yazarken dilekçede neleri belirtmeniz gerekir?
Öncelikle boşanma sebeplerinizi, boşanma aşamasına getiren uyuşmazlıkları belirtmeniz gerekecektir.
Delilleriniz ve hukuki dayanaklar ile sonuç ve istem olarak dilekçenizde taleplerinizi açıkça belirtilmelisiniz.
Çekişmeli boşanma davanızda iddialarınızı delil ve tanıklarla ispat etmekle yükümlüsünüz.
Boşanma Davası Açmak İçin Dilekçeyi Nasıl Yazmalısınız?
Boşanma davası dilekçesi boşanma sebeplerinizi, evlilik birliğinizin sona erdirme dayanak ve delillerinizi, tedbir, nafaka ve tazminat vb. hususlarınızı içermelidir.
Dilekçenizin yazımında yapılacak bir hata veya atlanacak bir nokta ileride hak kaybınıza sebep olabilecektir. Ayrıca dilekçeniz davanın nasıl ilerleyeceği, davanın süresi gibi konuları da etki edebilmektedir.
Boşanma dilekçesi örneği standart olarak hazırlanmaktadır. Oysa hiçbir dava birbirinin aynı olmayacağından bu dilekçelerin kullanılması büyük sorunlar yaratabilir.
Kolay gibi görünen form dilekçelerin doldurularak dava açılması büyük maddi ve manevi kayıplara neden olabilmektedirler.
Boşanma dilekçeniz için, bir Aile Hukuku avukatından destek almanızı önemle tavsiye etmekteyiz.
Boşanma Dilekçesi Örneği İle İlgili Metnimize Buradan Ulaşabilirsiniz.
Boşanma Davası Dilekçesi Nereye Verilir ?
Boşanma davanızı açmak için ikamet ettiğiniz yerin yetkili ve görevli mahkemeye dilekçenizi ekleriyle birlikte vermelisiniz.
Boşanma davalarında görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir. Aile Mahkemelerinin bulunmadığı yerler için Asliye Hukuk Mahkemeleri bu davalara bakmakta görevlidir.
Boşanma dilekçenizi Aile Mahkemesi adına dosyayı teslim alabilecek tevzi bürolarına vermelisiniz.
Boşanma Davası Açma Ücreti Ne Kadar?
Boşanma davası ücreti harç, yargılama masrafları, gerekirse bilirkişi ücretleri ve bir avukatla çalışıyorsanız avukatlık ücretlerini içerir.
Boşanma başvuru ücreti (2020 itibariyle, boşanma başvuru ücreti 2020 itibariyle 54,40 TL'dir) ve yargılama giderleri Aile Mahkemesinin veznesine ödenmektedir.
Yargılama ücretlerine baktığımızda ise; tebligat çıkarılması, tanık sayısı, bilirkişi, boşanma davanızın anlaşmalı ya da çekişmeli olup olmadığı gibi faktörlere göre değişiklik gösterir.
4 BAŞLIKTA BOŞANMA DAVASI
1-) Davayı Hangi Taraf Açmalı?
Kural olarak boşanma davasını kusursuz olan tarafın açması gerekir.Kusurlu olan taraf dava açtığı taktirde şayet karşı taraf kabul etmezse dava reddedilir.
Ancak, boşanma davası herhangi bir nedenle reddedildiği taktirde; mahkeme kararının kesinleştiği tarihten itibaren 3 yıl içerisinde hiçbir neden gösterilmeden dava açılarak boşanma sağlanılabilir.
Ancak, tarafların bu 3 yıl süre içerisinde kesinlikle bir araya gelmemeleri gerekir.
2-) Çocukların Velayeti Kimde Kalır?
Kural olarak 18 yaşından küçük çocukların velayeti annede bırakılır ancak, anne velayet hakkının babaya bırakılmasını kabul etmiş ise ve annenin haysiyetsiz hayat sürdüğü, psikolojik rahatsızlıklarının bulunduğu, çocuklara şiddet uyguladığı gibi nedenler tespit edildiği taktirde çocukların velayeti babada bırakılabilir.
3- ) Edinilmiş Mallarınızın Paylaşımı Nasıl Yapılır?
Evlilik devam ederken 1 Ocak 2002 tarihinden sonra edinilen mallar edinilmiş mal rejimine tabidir.
Boşanma davası açılıp kesinleştikten sonra edizerinde kalmaya devam eder ancak dava tarihi itibariyle hesaplanan bedelin yarısı karşı tarafa tazminat olarak ödenir.
Edinilmiş Mallarınızın Paylaşımı İle Detaylı Metne Buradan Ulaşabilirsiniz
4-) NAFAKA DAVALARI:
Boşanma davası ile birlikte nafaka talebi
Boşanma davanızı açarken kendiniz için yoksulluk nafakası çocuklarınız için ise velayetin kendinize verilerek iştirak nafakasına hükmedilmesini talep edilebilirsiniz.
Boşanma davanız devam ederken mahkemece tedbir nafakasına hükmedilebilir.
Talep etmeseniz dahi, mahkemece çocuklar lehine TEDBİR NAFAKASINA hükmedilebilir.
Boşanma davası kesinleştikten sonra, kusurlu olan eş boşanma nedeniyle yoksulluğa düşecek olan kusursuz veya az kusurlu olan eşe YOKSULLUK NAFAKASI ödemesine karar verilebilir.
Çocuklar için hükmedilen tedbir nafakası ise boşanma kararı kesinleştikten sonra İŞTİRAK NAFAKASINA dönüşür.
Boşanma davası devam ederken nafaka ve tazminat talep edilmemişse boşanma kararının kesinleştiği tarihten itibaren BİR YIL içerisinde nafaka ve tazminat davası açılabilirsiniz.
Yazar: Boşanma Avukatı Semiha ASLAN
2 Çocuk Annesi, İstanbul Barosuna Kayıtlı, Avukatlık Mesleğine Aşık, Boşanma Alanında İhtisas Sahibi.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunuyum. Bağ-Kur avukatlığından emekliye ayrıldıktan sonra kendi Avukatlık ofisimde serbest avukatlık yaparak mesleğimi aşkla icra etmeye devam ediyorum. Herkesin çalışırken zevk aldığı bir iş yapması, en iyi verimi sağlamasına neden olur kanısındayım. Ayrıca İstanbul Barosu Başkanlığı CMK, Uygulama Merkezi ve Kadın Hakları Uygulama Merkezinde meslek içi eğitimlere katıldım. Özellikle boşanma, velayet ve edinilmiş mal paylaşımı davaları alanında ihtisas sahibiyim. Bana boşanma ile iligli danışmak için dilediğiniz zaman 0555 724 03 52 nolu hattımdan ulaşabilirsiniz.