Boşanma davası açma konusunda kapsamlı, rehber niteliğinde bir makale hazırladım sizin için.
Bu makalede;
Boşanma davası açma konusunda aklınızdaki sorulara cevap vermeye çalışacağım.
Boşanma davası açma ücreti ne kadar? Boşanma Davası Açma Dilekçesi nasıl yazılır dilekçe örneği ile paylaşacağım. Gerekli Evraklar nedir? Boşanma davası açmak için ne gerekir ve nereye başvurulur gibi tüm sorulara ışık tutmuş olmayı umuyorum.
Boşanma Davası Açmanız İçin Ne Gerekiyor?
Eşinizle ortak bir şekilde ya da tek taraflı boşanma davası açabilmenizin ilk adımı öncelikle bir boşanma davası dilekçesi hazırlamanız ile başlar.
Hazırladığınız boşanma dilekçesini 3 nüsha olarak hazırlamalı ve ikamet adresinizdeki Aile Mahkemesine vermelisiniz. Nüfus cüzdanınız ile boşanma davası için ön büroya başvurmalısınız. Sonra davanın açılması için gereken harç ve masrafları ödemeniz gerekir.
Aile mahkemesine yaptığınız başvurunuz için inceleme ve araştırma yapılabilir. İnceleme sonucunda mahkemenin yoğunluğuna göre belirlediği tarihte duruşma günü verir.
Boşanma davaları için Aile Mahkemesi bulunmayan yerlerde Asliye Hukuk Mahkemelerine gitmelisiniz.
Boşanma Davası Açmanız İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Boşanmanız için gerekli evraklar ilk olarak yazılması gereken anlaşmalı veya çekişmeli boşanma dilekçesidir.
Anlaşmalı boşanma davanızın açılabilmesi için Boşanma Protokolü gereklidir.
Anlaşmalı boşanma protokolünde, boşanmanın tüm yasal sonuçlarıyla (varsa çocuğun velayeti, evlilik sırasında edinilen malların nasıl paylaşılacağı, boşanma tazminatı veya nafaka talepleriniz olup olmadığını) kabul ettiğinizi beyan etmelisiniz.
Anlaşmalı Boşanma Protokolü Örneği Hakkındaki Metnimize buradan ulaşabilirsiniz.
Boşanma konusunda uzlaşma sağlayamazsanız, davanız çekişmeli boşanma davası olarak açılacaktır.
Çekişmeli boşanma davanızı açarken, iddia ettiğiniz konuları ve olayları tanık ve kanıtlarla ispatlamanız gerekir. Bu kanıtları toplamalı ve mahkemeye sunmalısınız.
** Çekişmeli boşanma davanızın boşanma sürecinde anlaşmalı boşanmaya dönüşmesi de mümkündür. **
Boşanma Davası Süreci Nasıl Gelişir?
Boşanma süreci, eşinizle birlikte ya da tek taraflı açacağınız boşanma davası görevli ve yetkili mahkemeye başvurmanız ile başlamaktadır.
Boşanma işlemlerinden ilki boşanma dilekçenizin yazımıdır. Boşanma dilekçenizi Boşanma Avukatı ile birlikte hazırlatmanız davada büyük önem taşımaktadır. Bu noktada boşanma süreciniz bir avukatla beraber yürütülmeye başlanmaktadır.
Boşanma dilekçesinizi vermeniz ile başlayan boşanma işlemleri davanızın anlaşmalı olarak açılması halinde Anlaşmalı Boşanma Protokolünü de kapsayacaktır. Bu şekilde boşanma süreciniz başlamış olacak ve duruşma ile devam edecektir.
**Anlaşmalı boşanma davasında her iki taraf duruşmaya katılmak zorundadır.
Çekişmeli Boşanma süreciniz delillerinizin sunulması ile sürelerine dikkat ederek karşılıklı verilecek dilekçelerden sonra ön inceleme aşaması, tahkikata geçilmesi ve gösterilen delillerin toplanması sonucunda karar verilmesiyle son bulacaktır.
**Çekişmeli Boşanma davasında ise şiddetli geçimsizlik nedeniyle veya başka bir nedenle mahkemeye başvurulursa taraflar (çiftler)katılmadan da avukat aracılığı ile boşanma gerçekleşebilir.
BOŞANMA İLE İLGİLİ DAHA DETAYLI BİLGİ İÇİN
0555 724 03 52 veya 0216 606 03 50 NOLU HATTAN BANA ULAŞABİLİRSİNİZ!
Boşanma Davası Açma Dilekçesi
Boşanma dilekçesi, boşanma davanızı açabilmeniz için en önemli belgelerden bir tanesidir. Evliliğinizin yasal olarak sonlandırılması boşanma dilekçesi ile birlikte mahkemeye başvurmanız halinde boşanma davası açılabilir.
Boşanma sebeplerinize göre dilekçelerin içeriği değişmektedir.
Boşanma dilekçenizi, davanızın seyrini değiştirebileceği için titiz, usule ve hukuka uygun yazmalısınız.
Davanızın hak kaybına uğramadan sonuçlanması için boşanma dava dilekçeniz tam anlamıyla eksiksiz olmalıdır.
Davanızın sonucunu belirlenmesinde rol oynayacak olan bu boşanma dilekçesini, hak kaybını önlemek için Boşanma Avukatı ile birlikte çalışmanızı tavsiye ederiz.
Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi
Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi çekişmeli boşanma dilekçesi ile karşılaştırıldığında açık ve basit olacaktır.
Bunun nedeni, dilekçenizi müzakere edilen bir boşanmaya hazırlarken birlikte boşanmaya karar vermiş olmanızdır
Bilindiği gibi, sözleşmeli boşanma için gerekli belgelerden biri Anlaşmalı Boşanma Protokolüdür.
Anlaşmalı boşanma dilekçenizi yazarken, anlaşmanız hakkında bilgi vermelisiniz. Boşanma Sözleşmesine, mal rejimleri, ortak çocukların velayeti, tazminat ve nafaka gibi konuları dahil etmelisiniz.
**Anlaşmalı Boşanma Davanızı açabilmeniz için evliliğinizin en az 1 yıl sürmüş olması gerekmektedir.
Çekişmeli Boşanma Dilekçesi
Çekişmeli boşanma dilekçesi; Anlaşmalı boşanma dilekçesine göre daha detaylı olmalıdır.
Çekişmeli Boşanma davası dilekçeniz, eşinizle bir anlaşmaya varamadığınız konular için tek taraflı hazırlanacaktır.
Çekişmeli boşanmanın söz konusu olduğu durumlarda tarafla anlaşmaya varamadığınız noktalar; direkt olarak boşanma yada boşanmanın hüküm ve sonuçları hakkında da olabilmektedir.
Örneğin boşanmaya karar verdiniz, eşinizle mal rejimleri (edinilmiş mal), çocuğun velayeti, ödenecek veya alınacak nafaka vb. hususlarda anlaşmaya varamadınız. Bu durumda tek taraflı olarak yazılacak çekişmeli boşanma dilekçesi ile dava açmanız mümkündür.
Anlaşmaya varamayacağınız konularda çekişmeli boşanma dilekçesi yazdığınızda dikkat etmeniz gereken hususlar nelerdir?
Her şeyden önce, boşanmanızın nedenlerini ve boşanma aşamasına getiren anlaşmazlıkları belirtmeniz gerekecektir.
Sonuç ve istem olarak, dilekçenizdeki taleplerinizi kanıtınız ve hukuki dayanağınızla açıkça belirtmelisiniz.
Çekişmeli boşanma davanızda iddia ettiğiniz konuları delil ve tanıklarla ispat etmekle yükümlüsünüz.
Boşanma Davası Açmak İçin Dilekçe Örneği
Boşanma dava dilekçenizi nasıl yazmalısınız?
Boşanma davası dilekçesi boşanma sebeplerinizi, evlilik birliğinizin sona erdirme dayanak ve delillerinizi, tedbir, nafaka ve tazminat vb. hususlarınızı içermelidir.
Dilekçenizin yazımında yapılacak bir hata veya atlanacak bir nokta ileride hak kaybınıza sebep olabilecektir. Ayrıca dilekçeniz davanın nasıl ilerleyeceği, davanın süresi gibi konuları da etki edebilmektedir.
Boşanma dilekçesi örneği standart olarak hazırlanır. Ancak, hiçbir dava aynı olmayacağından, bu dilekçelerin kullanılması büyük sorunlar yaratabilir.
Kolay görünen dilekçelerin doldurulması, dava açılması büyük maddi ve manevi kayıplara neden olabilir.
Boşanma dilekçeniz için, bir Aile Hukuku avukatından destek almanızı önemle tavsiye etmekteyiz.
Boşanma Dilekçesi Örneği İle İlgili Metnimize Buradan Ulaşabilirsiniz.
Boşanma Davası Dilekçesi Nereye Verilir ?
Boşanma davanızı açmak için ikamet ettiğiniz yerin yetkili ve görevli mahkemeye dilekçenizi ekleriyle birlikte vermelisiniz.
Boşanma davalarında görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir. Aile Mahkemelerinin bulunmadığı yerler için Asliye Hukuk Mahkemeleri bu davalara bakmakta görevlidir.
Boşanma dilekçenizi Aile Mahkemesi adına dosyayı teslim alabilecek tevzi bürolarına vermelisiniz.
Boşanma Davası Açma Ücreti Ne Kadar?
Boşanma davası ücreti harç, yargılama masrafları, gerekirse bilirkişi ücretleri ve bir avukatla çalışıyorsanız avukatlık ücretlerini içerir.
Boşanma başvuru ücreti (2023 yılı itibari ile boşanma davası başvuru harcı 179,90 TL’dir) ve yargılama giderleri yatırılır.ve yargılama giderleri Aile Mahkemesinin veznesine ödenmektedir.
Yargılama ücretlerine baktığımızda ise; tebligat çıkarılması, tanık sayısı, bilirkişi, boşanma davanızın anlaşmalı ya da çekişmeli olup olmadığı gibi faktörlere göre değişiklik gösterir.
Yazar: Boşanma Avukatı Semiha ASLAN
2 Çocuk Annesi, İstanbul Barosuna Kayıtlı, Avukatlık Mesleğine Aşık, Boşanma Alanında İhtisas Sahibi.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunuyum. Bağ-Kur avukatlığından emekliye ayrıldıktan sonra kendi Avukatlık ofisimde serbest avukatlık yaparak mesleğimi aşkla icra etmeye devam ediyorum. Herkesin çalışırken zevk aldığı bir iş yapması, en iyi verimi sağlamasına neden olur kanısındayım. Ayrıca İstanbul Barosu Başkanlığı CMK, Uygulama Merkezi ve Kadın Hakları Uygulama Merkezinde meslek içi eğitimlere katıldım. Özellikle boşanma, velayet ve edinilmiş mal paylaşımı davaları alanında ihtisas sahibiyim. Bana boşanma ile iligli danışmak için dilediğiniz zaman 0555 724 03 52 nolu hattımdan ulaşabilirsiniz.