Boşanma Davası Açma Ücreti

bosanma davasi ucretleri.png

Boşanma davası ücreti, boşanmak isteyen tarafların merak ettiği konuların başında gelmektedir. 

Boşanma davası, harç, yargılama giderleri, gerek duyulduğu takdirde tayin edilen bilirkişi ücretlerini ve bir avukatla birlikte çalışmanız halinde avukatlık ücretlerini kapsamaktadır.

2023 yılı boşanma davası asgari avukatlık ücreti 9.200,00 TL' dir.

Mahkeme veznesine, boşanma davası başvuru harcı (2023 yılı itibari ile boşanma davası başvuru harcı 179,90 TL’dir) ve yargılama giderleri yatırılır.

 

Yargılama ücretlerine baktığımızda ise; tebligat çıkarılması, tanık sayısı, bilirkişi, boşanma davanızın anlaşmalı ya da çekişmeli olması gibi etkenler ile değişmektedir. Masraflar, bu sebeplerden dolayı kesin olarak belirlenememektedir.

 Boşanma Davası Açma  hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Boşanma Avukatı Dava Ücreti Hakkında Bilgi Edinmek için Avukat Asgari Ücret Tablosuna göz atabilirsiniz.


 

semiha aslanYazar: Boşanma Avukatı Semiha ASLAN

 

2 Çocuk Annesi, İstanbul Barosuna Kayıtlı, Avukatlık Mesleğine Aşık, Boşanma Alanında İhtisas Sahibi.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunuyum. Bağ-Kur avukatlığından emekliye ayrıldıktan sonra kendi Avukatlık ofisimde serbest avukatlık yaparak mesleğimi aşkla icra etmeye devam ediyorum. Herkesin çalışırken zevk aldığı bir iş yapması, en iyi verimi sağlamasına neden olur  kanısındayım. Ayrıca İstanbul Barosu Başkanlığı CMK, Uygulama Merkezi ve Kadın Hakları Uygulama Merkezinde meslek içi eğitimlere katıldım. Özellikle boşanma, velayet ve edinilmiş mal paylaşımı davaları alanında ihtisas sahibiyim. Bana boşanma ile iligli danışmak için dilediğiniz zaman 0555 724 03 52 nolu hattımdan ulaşabilirsiniz.

 Bu bilgiler size yardımcı oldu mu?
Daha fazla yardım almak için şimdi bize ulaşın!

 ☏ 0555 724 03 52            ☏ 0216 606 0352

Bu Makalede ;

Anlaşmalı Boşanma Protokolü konusunda 20 yıllık deneyimimle aklınızdaki sorulara basit şekilde cevap vermeye çalışacağım.
Boşanma Protokolü nedir? Nasıl yazılır?Niçin Önemlidir? Anlaşmalı Boşanma Protokolü Örneği ile merak ettiğiniz konuları paylaşacağım.

BOŞANMA PROTOKOLÜ

anlasmali bosanma protokolu ornegi.jpg

Boşanma Protokolü veya Boşanma Sözleşmesi, bir boşanma davanızın anlaşmalı olarak sonuçlandırılması için gerekli olan ve içeriği son derece önem taşıyan bir sözleşmedir.

Anlaşmalı boşanmanızda boşanmanın hukuki sonuçları düzenleyen, sizin ve eşinizin imzalaması gereken bir tür boşanma sözleşmesidir.

Boşanma, velayet, soyadı, mal varlıkları, tazminat ve nafaka konularında talepleriniz ve anlaşmalarınızı içeren çok önemli hukuki metindir.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü ve Şartları

Taraflar arasında görülen anlaşmalı boşanma davalarında mahkemeye sunulacak olan ve anlaşma şartlarını içeren protokol çok önemlidir. Şöyle ki bu protokolde tarafla  ne şekilde anlaştığınız yazılıdır.

 

Boşanma  kararı aldıktan sonra bir de nasıl boşanacağınızı  ayrıntılı olarak düşünüp görüşmelisiniz. Anlaşmalı boşanma davasında mahkemeye gidilmeden önce bir anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanmalıdır. Eşiniz ile  hazırlayacağınız protokol üzerinde her madde üzerinde tam olarak anlaşmış olmalısınız. 

Çocukların kimde kalacağı, çocuklara ve eşe ne kadar nafaka ödeneceği, bu nafakanın nereye ödeneceği, maddi manevi tazminat yönünden ortak anlaşılan meblağın ne kadar olduğu ve nasıl ödeneceği, alacağa konu malların ne şekilde paylaştırılacağınız önem arz etmektedir.

 

Hazırlanan bu anlaşmalı protokol örneğini mahkemeye vermelisiniz.

Hazır dilekçe ve boşanma protokol örnekleriyle hareket etmeniz çoğu zaman ciddi hukuki problemlere ve hak kayıplarına uğramanıza yol açabilmektedir. 

 

Boşanma Davaları ve Aile Hukuku alanında uzmanlaşmış Boşanma Avukatı ile içerik bakımından kusursuz bir protokol ile hak kaybına uğramadan sorunsuz bir şekilde boşanmanız mümkün olacaktır.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Nasıl Olmalıdır?

Boşanma sözleşmeleri, kişisel ve hukuki durumuna göre tamamen kişiye, davaya ve olaya özgü hazırlanması gerekiyor. Tüm anlaşmalı boşanma davaları için geçerli olabilecek bir standart boşanma protokolü yoktur.

Anlaşmalı boşanma protokolünde boşanmanın her hukuki sonucu (varsa çocuğun velayetini kimin alacağı, evlilik içerisinde edinilmiş malları nasıl paylaşılacağınız, boşanmaya ilişkin tazminat ya da nafaka taleplerinizin  olup olmadığı) gibi hususlarda uzlaşma içerisinde olduğunuzu beyan etmeniz gerekir.

Boşanma protokolü hakim tarafından onaylandığı anda boşanma kararı ile çok önemli hukuki sonuçlar olacaktır. Mutlaka boşanma konusunda uzmanlaşmış  avukat tarafından hazırlatmanızı tavsiye ederiz.

Boşanma Protokolü Nasıl Hazırlanır?

Boşanma protokolü,  mutlaka bulunması gereken maddelerin tarafların özel durumuna göre hazırlanması gerekir.

Protokolde bulunması gereken özel bir maddenin bulunmayışı, boşanma davanızla her konuda anlaştığınızı düşünürken bir anda karşı taraf beklenmedik bir dava açabilir.

Benzer şekilde tazminat veya nafakaya ilişkin maddelerde bir takım hukuki eksikliklerin bulunması tazminat ve nafaka alacağınız dahi tehlikeye girebilir. Bu itibarla boşanma protokolünüzü mutlaka bir boşanma avukatı tarafından hazırlanmasını önermekteyiz.

Boşanma Protokolü Niçin Önemlidir?

Boşanma Protokolü, Aile Mahkemeleri anlaşmalı boşanma davalarında boşanma kararını verirken doğrudan boşanma protokolünü esas aldığından, protokolde eksiksiz ve yanlış bir madde bulunması durumunda boşanma kararına yansımaktadır ve bunun sonucu olarak geri dönülemez bir noktaya ulaşabilmektedir.

Eğer gayrimenkule ilişkin bir talep varsa gayrimenkulün hangi tapuya kayıtlı olduğu, paftası, parseli yazılmalıdır. Araç talebi varsa aracın markası, modeli ,plakası yazılmalıdır. Ayrıca başkaca bir alacak talebi varsa bunun da ayrıntısı ile bildirilmesi ve protokolde yer alması gerekmektedir.

Aksi halde protokole konu edilmeyen alacaklar yönünden mal rejimi tasfiyesi davasının konusu olabilecektir.

Boşanma sözleşmeleri, isteklerinize ve davanıza özgü hazırlanması gerektiğinden “anlaşmalı boşanma protokol örneği” şeklinde arama yaparak internette bulunan protokol örnekleri adeta riskli bir yöntemdir. Boşanma Protokolü mutlaka bir aile ve boşanma avukatı tarafından hazırlanmalı veya hazırlamış olduğunuz bir protokol var ise aile hukuku uzmanı bir avukat tarafından incelemelidir.

**Sizlere, sadece fikir vermesi için örnek genel bir Anlaşmalı Boşanma Protokol Örneği paylaşacağım.

İSTANBUL ANADOLU (   ) AİLE MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİ’NE,

ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜ

Davacı eş ADINIZ SOYADINIZ ve davalı eş EŞİNİZİN ADI SOYADI, karşılıklı konuşup görüşerek boşanmaya karar vermişler ve aşağıdaki şartlarda anlaşıp işbu sözleşmeyi hazırlayarak TMK. Madde 166/3 göre sayın Mahkemenin onayına sunmuşlardır.

1.BOŞANMA HUSUSU: (DETAYLAR İÇİN LÜTFEN HUKUK BÜROMUZU ARAYINIZ).

2.VELAYET: (DETAYLAR İÇİN LÜTFEN HUKUK BÜROMUZU ARAYINIZ).

3.NAFAKA VE TAZMİNAT HUSUSU: (DETAYLAR İÇİN LÜTFEN HUKUK BÜROMUZU ARAYINIZ).

4.Tarafların karşılıklı olarak birbirlerinden maddi, manevi tazminat ve nafaka (DETAYLAR İÇİN LÜTFEN HUKUK BÜROMUZU ARAYINIZ).

5.ORTAK MALLAR VE KİŞİSEL EŞYA PAYLAŞIMI:  (DETAYLAR İÇİN LÜTFEN HUKUK BÜROMUZU ARAYINIZ).

6.ÇOCUKLA ŞAHSİ MÜNASEBET: (DETAYLAR İÇİN LÜTFEN HUKUK BÜROMUZU ARAYINIZ).

Taraflar yukarıdaki ( ) maddeden ibaret bulunan hususlarda anlaşmış olup,  (DETAYLAR İÇİN LÜTFEN HUKUK BÜROMUZU ARAYINIZ).Tarih …../…../……

Davacı                                                                                           Davalı

Adı Soyadı                                                                                    Adı Soyadı

T.C.K.N                                                                                          T.C.K.N


semiha aslan

Yazar: Boşanma Avukatı Semiha ASLAN

 

2 Çocuk Annesi, İstanbul Barosuna Kayıtlı, Avukatlık Mesleğine Aşık, Boşanma Alanında İhtisas Sahibi.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunuyum. Bağ-Kur avukatlığından emekliye ayrıldıktan sonra kendi Avukatlık ofisimde serbest avukatlık yaparak mesleğimi aşkla icra etmeye devam ediyorum. Herkesin çalışırken zevk aldığı bir iş yapması, en iyi verimi sağlamasına neden olur  kanısındayım. Ayrıca İstanbul Barosu Başkanlığı CMK, Uygulama Merkezi ve Kadın Hakları Uygulama Merkezinde meslek içi eğitimlere katıldım. Özellikle boşanma, velayet ve edinilmiş mal paylaşımı davaları alanında ihtisas sahibiyim. Bana boşanma ile iligli danışmak için dilediğiniz zaman 0555 724 03 52 nolu hattımdan ulaşabilirsiniz.

 Bu bilgiler size yardımcı oldu mu?
Boşanma Sözleşmesi yazdırmak için şimdi bize ulaşın!

 ☏ 0555 724 03 52            ☏ 0216 606 0352

Boşanma davası açma konusunda kapsamlı, rehber niteliğinde bir makale hazırladım sizin için.

Bu makalede;

Boşanma davası açma konusunda aklınızdaki sorulara cevap vermeye çalışacağım.
Boşanma davası açma ücreti ne kadar?  Boşanma Davası Açma Dilekçesi nasıl yazılır dilekçe örneği ile paylaşacağım. Gerekli Evraklar nedir? Boşanma davası açmak için ne gerekir ve nereye başvurulur gibi tüm sorulara ışık tutmuş olmayı umuyorum.

Boşanma Davası Açmanız İçin Ne Gerekiyor?

bosanma davasi acmaniz icin ne gerekiyor.jpg

Eşinizle ortak bir şekilde ya da tek taraflı boşanma davası açabilmenizin ilk adımı öncelikle bir boşanma davası dilekçesi hazırlamanız ile başlar.

Hazırladığınız boşanma dilekçesini 3 nüsha olarak hazırlamalı ve ikamet adresinizdeki Aile Mahkemesine vermelisiniz. Nüfus cüzdanınız ile boşanma davası için ön büroya başvurmalısınız. Sonra davanın açılması için gereken harç ve masrafları ödemeniz gerekir.

Aile mahkemesine yaptığınız başvurunuz için inceleme ve araştırma yapılabilir. İnceleme sonucunda mahkemenin yoğunluğuna göre belirlediği tarihte duruşma günü verir.

Boşanma davaları için Aile Mahkemesi bulunmayan yerlerde Asliye Hukuk Mahkemelerine gitmelisiniz.

Boşanma Davası Açmanız İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

bosanma davasi acma icin gerekli evraklar.jpg

Boşanmanız için gerekli evraklar ilk olarak yazılması gereken anlaşmalı veya çekişmeli boşanma dilekçesidir. 

Anlaşmalı boşanma davanızın açılabilmesi için Boşanma Protokolü  gereklidir. 

Anlaşmalı boşanma protokolünde, boşanmanın tüm yasal sonuçlarıyla (varsa çocuğun velayeti, evlilik sırasında edinilen malların nasıl paylaşılacağı, boşanma tazminatı veya nafaka talepleriniz olup olmadığını) kabul ettiğinizi beyan etmelisiniz.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Örneği Hakkındaki Metnimize buradan ulaşabilirsiniz.

Boşanma konusunda uzlaşma sağlayamazsanız, davanız çekişmeli boşanma davası olarak açılacaktır.
Çekişmeli boşanma davanızı açarken, iddia ettiğiniz konuları ve olayları tanık ve kanıtlarla ispatlamanız gerekir. Bu kanıtları toplamalı ve mahkemeye sunmalısınız.


** Çekişmeli boşanma davanızın boşanma sürecinde anlaşmalı boşanmaya dönüşmesi de mümkündür. **

Boşanma Davası Süreci Nasıl Gelişir?

bosanma davasi sureci.jpg

Boşanma süreci, eşinizle birlikte ya da tek taraflı açacağınız boşanma davası görevli ve yetkili mahkemeye başvurmanız ile başlamaktadır.

Boşanma işlemlerinden ilki boşanma dilekçenizin yazımıdır. Boşanma dilekçenizi  Boşanma Avukatı ile birlikte hazırlatmanız  davada büyük önem taşımaktadır. Bu noktada boşanma süreciniz bir avukatla beraber yürütülmeye başlanmaktadır.

Boşanma dilekçesinizi vermeniz ile başlayan boşanma işlemleri davanızın anlaşmalı olarak açılması halinde Anlaşmalı Boşanma Protokolünü de kapsayacaktır. Bu şekilde boşanma süreciniz başlamış olacak ve duruşma ile devam edecektir. 

**Anlaşmalı boşanma davasında her iki taraf duruşmaya katılmak zorundadır.

Çekişmeli Boşanma süreciniz delillerinizin sunulması ile sürelerine dikkat ederek karşılıklı verilecek dilekçelerden sonra ön inceleme aşaması, tahkikata geçilmesi ve gösterilen delillerin toplanması sonucunda karar verilmesiyle son bulacaktır.  

**Çekişmeli Boşanma  davasında ise şiddetli geçimsizlik nedeniyle veya başka bir nedenle mahkemeye başvurulursa taraflar (çiftler)katılmadan da avukat aracılığı ile boşanma gerçekleşebilir.

 

BOŞANMA İLE İLGİLİ DAHA DETAYLI BİLGİ İÇİN 

0555 724 03 52  veya  0216 606 03 50 NOLU HATTAN BANA ULAŞABİLİRSİNİZ!

Boşanma Davası Açma Dilekçesi

bosanma davası acma dilekcesi.png

Boşanma dilekçesi, boşanma davanızı açabilmeniz için en önemli belgelerden bir tanesidir. Evliliğinizin yasal olarak sonlandırılması boşanma dilekçesi ile birlikte mahkemeye başvurmanız halinde boşanma davası açılabilir. 

Boşanma sebeplerinize göre dilekçelerin içeriği değişmektedir.

Boşanma dilekçenizi, davanızın seyrini değiştirebileceği için titiz, usule ve hukuka uygun yazmalısınız.

Davanızın hak kaybına uğramadan sonuçlanması için boşanma dava dilekçeniz tam anlamıyla eksiksiz olmalıdır.

Davanızın sonucunu belirlenmesinde rol oynayacak olan bu boşanma dilekçesini, hak kaybını önlemek için Boşanma Avukatı ile birlikte çalışmanızı tavsiye ederiz.

Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi

Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi çekişmeli boşanma dilekçesi ile karşılaştırıldığında açık ve basit olacaktır.

Bunun nedeni, dilekçenizi müzakere edilen bir boşanmaya hazırlarken birlikte boşanmaya karar vermiş olmanızdır

Bilindiği gibi, sözleşmeli boşanma için gerekli belgelerden biri Anlaşmalı Boşanma Protokolüdür.

Anlaşmalı boşanma dilekçenizi yazarken, anlaşmanız hakkında bilgi vermelisiniz. Boşanma Sözleşmesine, mal rejimleri, ortak çocukların velayeti, tazminat ve nafaka gibi konuları dahil etmelisiniz.

 **Anlaşmalı Boşanma Davanızı açabilmeniz için evliliğinizin en az 1 yıl sürmüş olması gerekmektedir.

Çekişmeli Boşanma Dilekçesi

Çekişmeli boşanma dilekçesi; Anlaşmalı boşanma dilekçesine göre daha detaylı olmalıdır. 

Çekişmeli Boşanma davası dilekçeniz, eşinizle bir anlaşmaya varamadığınız konular için tek taraflı hazırlanacaktır.

Çekişmeli boşanmanın söz konusu olduğu durumlarda tarafla anlaşmaya varamadığınız noktalar; direkt olarak boşanma yada boşanmanın hüküm ve sonuçları hakkında da olabilmektedir.

Örneğin boşanmaya karar verdiniz, eşinizle mal rejimleri (edinilmiş mal), çocuğun velayeti, ödenecek veya alınacak nafaka vb. hususlarda anlaşmaya varamadınız.  Bu durumda tek taraflı olarak yazılacak çekişmeli boşanma dilekçesi ile dava açmanız mümkündür.

Anlaşmaya varamayacağınız konularda çekişmeli boşanma dilekçesi yazdığınızda dikkat etmeniz gereken hususlar nelerdir?

Her şeyden önce, boşanmanızın nedenlerini ve boşanma aşamasına getiren anlaşmazlıkları belirtmeniz gerekecektir.
Sonuç ve istem olarak, dilekçenizdeki taleplerinizi kanıtınız ve hukuki dayanağınızla açıkça belirtmelisiniz.

Çekişmeli boşanma davanızda iddia ettiğiniz konuları delil ve tanıklarla ispat etmekle yükümlüsünüz.

Boşanma Davası Açmak İçin Dilekçe Örneği

bosanma davasi dilekce ornegi.jpg

Boşanma dava dilekçenizi nasıl yazmalısınız?

Boşanma davası dilekçesi boşanma sebeplerinizi, evlilik birliğinizin sona erdirme dayanak ve delillerinizi, tedbir, nafaka ve tazminat vb. hususlarınızı içermelidir.

Dilekçenizin yazımında yapılacak bir hata veya atlanacak bir nokta ileride hak kaybınıza sebep olabilecektir. Ayrıca dilekçeniz davanın nasıl ilerleyeceği, davanın süresi gibi konuları da etki edebilmektedir.

Boşanma dilekçesi örneği standart olarak hazırlanır. Ancak, hiçbir dava aynı olmayacağından, bu dilekçelerin kullanılması büyük sorunlar yaratabilir.

Kolay görünen dilekçelerin doldurulması, dava açılması büyük maddi ve manevi kayıplara neden olabilir.

Boşanma dilekçeniz için, bir Aile Hukuku avukatından destek almanızı önemle tavsiye etmekteyiz.

Boşanma Dilekçesi Örneği İle İlgili Metnimize Buradan Ulaşabilirsiniz.

Boşanma Davası Dilekçesi Nereye Verilir ? 

bosanma davasi dilekcesi nereye verilir.jpg

Boşanma davanızı açmak için ikamet ettiğiniz yerin yetkili ve görevli mahkemeye dilekçenizi ekleriyle birlikte vermelisiniz.

Boşanma davalarında görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir. Aile Mahkemelerinin bulunmadığı yerler için Asliye Hukuk Mahkemeleri bu davalara bakmakta görevlidir.

Boşanma dilekçenizi Aile Mahkemesi adına dosyayı teslim alabilecek tevzi bürolarına vermelisiniz. 

Boşanma Davası Açma Ücreti Ne Kadar?

bosanma davasi acma ucreti.jpg

Boşanma davası ücreti harç, yargılama masrafları, gerekirse bilirkişi ücretleri ve bir avukatla çalışıyorsanız avukatlık ücretlerini içerir.

Boşanma başvuru ücreti (2023 yılı itibari ile boşanma davası başvuru harcı 179,90 TL’dir) ve yargılama giderleri yatırılır.ve yargılama giderleri Aile Mahkemesinin veznesine ödenmektedir.

Yargılama ücretlerine baktığımızda ise; tebligat çıkarılması, tanık sayısı, bilirkişi, boşanma davanızın anlaşmalı ya da çekişmeli olup olmadığı gibi faktörlere göre değişiklik gösterir.


semiha aslan

Yazar: Boşanma Avukatı Semiha ASLAN

 

2 Çocuk Annesi, İstanbul Barosuna Kayıtlı, Avukatlık Mesleğine Aşık, Boşanma Alanında İhtisas Sahibi.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunuyum. Bağ-Kur avukatlığından emekliye ayrıldıktan sonra kendi Avukatlık ofisimde serbest avukatlık yaparak mesleğimi aşkla icra etmeye devam ediyorum. Herkesin çalışırken zevk aldığı bir iş yapması, en iyi verimi sağlamasına neden olur  kanısındayım. Ayrıca İstanbul Barosu Başkanlığı CMK, Uygulama Merkezi ve Kadın Hakları Uygulama Merkezinde meslek içi eğitimlere katıldım. Özellikle boşanma, velayet ve edinilmiş mal paylaşımı davaları alanında ihtisas sahibiyim. Bana boşanma ile iligli danışmak için dilediğiniz zaman 0555 724 03 52 nolu hattımdan ulaşabilirsiniz.

 Bu bilgiler size yardımcı oldu mu?
Daha fazla yardım almak için şimdi bize ulaşın!

 ☏ 0555 724 03 52            ☏ 0216 606 0352

Boşanma Davaları Ne Kadar Sürer?

Bşanma davası açmak isteyen müvekkillerimden 20 yıllık deneyimimle aldığım sorulardan bir tanesi de sürecin ne kadar süreceğidir. Bu sorunun kesin bir cevabı olmasa da, süreç mahkemelerin çalışma yoğunluğuna ve dosyadaki kanıtlara göre değişir, ancak genel olarak anlaşmalı açılan boşanma davası tek celsedir; çekişmeli boşanma 5-6 celsede tamamlanabilmektedir.

 bosanma davasi ne kadar surer

Anlaşmalı Boşanma Davalarında Süre
Anlaşmalı boşanma davaları, eşlerin birlikte başvurduğu veya bir eşten gelen taleplerin diğer eş tarafından kabul edildiği dava türüdür.


Anlaşmalı boşanma davalarında, yargılama süreci gerekmemektedir. Çünkü taraflar, boşanma ve mali sonuçları hakkında birbirleriyle anlaşarak kabul etmişlerdir.

Bu nedenle, hâkim taraflar arasında kanuna ve kamu düzenine aykırı bir anlaşma ihlali bulamazsa, anlaşmayı onaylar.

Anlaşmalı boşanma davalarında eşler (her iki tarafın avukatı olsa bile) şahsen katılmakla yükümlüdür. Hâkim huzurunda bizzat beyan etmeleri ile tek celsede karara bağlanır. 

Taraflar verilen süre içinde Temyiz talebinde bulunmazsa veya Temyiz haklarından feragat etmeleri halinde verilen boşanma kararı kesinleşir.

Anlaşmalı boşanma süresi tüm hukuki sürecin doğru yürütülmesi ile 1 ay ile 3 ay arasında değişen bir sürede sonuçlanır. 

Çekişmeli Boşanma Davalarında Süre

Çekişmeli Boşanma davaları, dünyanın en zor davalarından biridir.
Çok fazla kanıt olmadığından, çoğunlukla kapalı duvarların arkasında tanık olmadan mahremiyet içeren bir yaşam söz konusudur.

Çekişmeli boşanma dava süresi için kesin bir cevap yoktur. Dava süreci mahkemelerin yoğunluğunu, boşanma gerekçesi ve dosyadaki delillere bağlı olarak değişmektedir.

Çekişmeli boşanma davalarında hâkim karar verebilmesi için bir yargıya varması gerekir.

Bunun için hakim (dava dilekçesi, cevap dilekçesi, cevaba cevap dilekçesi, tebligat, tanık dinleme, delil toplanması ve bilirkişi raporu alınması  gibi), yargılama sürecini yürütmek zorundadır.

Yani tarafların dava dilekçelerinde bulunan iddiaları değerlendirmek için gerekli soruşturmayı yapmalı, tanıkları dinlemeli ve delilleri incelemelidir.

Boşanma avukatı ile hukuka ve mevzuata uygun  takip edildiğinde çekişmeli boşanma davası en iyi ihtimalle 5-6 celsede tamamlanabilmektedir.

İstanbul'da her duruşma arası 3-4 ay aralıklarla verilmesine bağlı olarak 1,5 - 2 yıl sürebilmektedir.

Ancak, çekişmeli boşanma davasının hukuki süreci doğru şekilde takip edilmezse, dava 3 ila 4 yıl sürebilir. 

*Yargıtay süreci hariçtir.

*Dava sonucunda boşanmanız mümkün olmaya da bilir.

*Çekişmeli boşanma işlemleri sırasında taraflar arasında anlaşma yapılması halinde, mahkemeye yapılan beyan ile dava anlaşmalı olarak da sonlandırılabilir.

(Anlaşmalı boşanma davası beyanı için evlilik en az 1 yıl sürmelidir.)

Yargıtay Kararı (Temyiz) Süresi

Taraflar çoğu zaman alınan kararı aleyhine veya hak kaybedici bulamaları sebebiyle bir üst mahkeme tarafından incelenmesini istemektedirler. Yerel mahkemelerin dosya için verdiği kararlar Yargıtay Hukuk Dairesi tarafından temyiz edilmektedir.

Taraflar temyiz talebinde bulunursa ortalama 1 yıl Yargıtay Kararını beklenecektir.

Boşanma davalarınızı, en kısa sürede sonuçlandırmak ve hak kaybına sebep olmamak için   boşanma alanında ihtisas sahibi bir boşanma avukatı ile davanızı yürütmenizi öneririz.


semiha aslan

Yazar: Boşanma Avukatı Semiha ASLAN

 

2 Çocuk Annesi, İstanbul Barosuna Kayıtlı, Avukatlık Mesleğine Aşık, Boşanma Alanında İhtisas Sahibi.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunuyum. Bağ-Kur avukatlığından emekliye ayrıldıktan sonra kendi Avukatlık ofisimde serbest avukatlık yaparak mesleğimi aşkla icra etmeye devam ediyorum. Herkesin çalışırken zevk aldığı bir iş yapması, en iyi verimi sağlamasına neden olur  kanısındayım. Ayrıca İstanbul Barosu Başkanlığı CMK, Uygulama Merkezi ve Kadın Hakları Uygulama Merkezinde meslek içi eğitimlere katıldım. Özellikle boşanma, velayet ve edinilmiş mal paylaşımı davaları alanında ihtisas sahibiyim. Bana boşanma ile iligli danışmak için dilediğiniz zaman 0555 724 03 52 nolu hattımdan ulaşabilirsiniz.

 Bu bilgiler size yardımcı oldu mu?
Daha fazla yardım almak için şimdi bize ulaşın!

 ☏ 0555 724 03 52            ☏ 0216 606 0352

bosanma dilekcesi

Merhaba ben boşanma avukatı Semiha ASLAN.

Boşanma süreci zorlu bir süreçtir ve bu süreçte birçok zorlukla karşılaşabilirsiniz. Boşanma dil


ekçesi hazırlama ise, bu sürecin en önemli adımlarından biridir ve dikkatle hazırlanması gereken bir belgedir. Bu adımda, size adım adım boşanma dilekçesi hazırlamanın nasıl yapılacağına dair bilgi vereceğiz.

 Ayrıca makale içinde örnek boşanma dilekçeleri bulacaksınız.. Dilerseniz konuyla ilgili bana 0555 724 03 52 özel hattımdan ulaşabilirsiniz.