Evlilik devam ederken 1 Ocak 2002 tarihinden sonra edinilen mallar edinilmiş mal rejimine tabidir.
Boşanma davası açılıp kesinleştikten sonra edinilmiş mal davasına bakılabilir.
Edinilmiş mallar kimin üzerinde kayıtlı ise onun üzerinde kalmaya devam eder ancak dava tarihi itibariyle hesaplanan bedelin yarısı karşı tarafa tazminat olarak ödenir.
Örneğin; taraflar evlilik devam ederken 1.1.2014 yılında 500.000. TL. değerinde bir gayrı menkul satın almışlar boşanma davasını da 1.1.2015 yılında açmış olsunlar boşanma davasının açıldığı tarihte evin değeri 600.000.- TL.sı ise davacı evin değerinin yarısı olan 300.000.- TL. sını tazminat olarak almaya hak kazanır.
Boşanmada Mal Paylaşımı Davası Açma Süresi (Zamanaşımı)
Boşanmada mal paylaşımı davası, boşanma kararının kesinleşme tarihinden başlayarak 10 yıl içinde Mal paylaşımı Davası açılmalıdır.
(Yargıtay HGK - 2013/520 k). Kanunla belirlenen 10 yıllık süre geçtiyse, mal paylaşımı talep etmek mümkün değildir.
Boşanma davası uygulamada sonuçlanmamış olmasına rağmen, malların ayrı bir dava ile paylaşılması talep edilmektedir. Bu durumda, mal paylaşımı davasına bakan mahkeme boşanma davasının kesinleşmesini bekler ve zaman aşımı sorunu ortadan kaldırılmış olur.
Yurtdışındaki boşanmalar açısından, mal paylaşımı davasının sona ermesi süresi, ilgili ülkenin yasalarına göre, boşanma kararının kesinleştiği tarihinden itibaren çalışmaya başlar.
Miras Kalan Mallar Boşanmada Mal Paylaşımına Dahil Midir ?
2002 tarihinden sonra olsa bile taraflara kalan miras kişisel maldır mal paylaşımında dikkate alınmaz.
Bir örnekle açıklayacak olursak; 2002 yılından sonra size miras yolu ile bir ev kaldı ise, bu evden eşiniz hak talep edemez. Bu mal kişisel maldır.
Ancak kişisel malın geliri edinilmiş maldır.
Örneğin; Miras kalan mülkün kiraya verilmesiyle elde edilen kira geliri, edinilmiş mal sayıldığından diğer eş mal paylaşımında elde edilen gelirlerin yarısı üzerinde hak talep edebilir.
Anlaşmalı Boşanma Davalarında Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?
Anlaşmalı boşanma davalarında mal paylaşımı, taraflar kendi arasında anlaşarak paylaşımı istedikleri gibi yapabilirler. Eşlerden biri yine kendi aralarındaki anlaşmaya dayanarak tük haklarından feragat de edebilir.
Anlaşmalı boşanma protokolünde açıkca paylaşım veya feragat ibare ile belirtilmelidir.
Anlaşmalı boşanma protokolünde mal paylaşımına ait ibare yoksa boşanma kararının kesinleşme tarihinden itibaren başlayarak 10 yıl zamanaşımı süreci içinde boşanmada mal paylaşımı davası açabilmektedir.
Boşanmada Mal Paylaşımı Davasında Yetkili ve Görevli Mahkeme
Boşanmada Mal Paylaşımı Davası Görevli Mahkeme: Boşanma halinde eşler arasında görülecek mal paylaşımı davasına bakmaya, 4787 sayılı kanun ile kurulan Aile Mahkemesi görevlidir.
Bu konu da sizi ilgilendirebilir
Boşanmada Mal Paylaşımı ve Şirketin Tasfiyesi
Yazar: Boşanma Avukatı Semiha ASLAN
2 Çocuk Annesi, İstanbul Barosuna Kayıtlı, Avukatlık Mesleğine Aşık, Boşanma Alanında İhtisas Sahibi.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunuyum. Bağ-Kur avukatlığından emekliye ayrıldıktan sonra kendi Avukatlık ofisimde serbest avukatlık yaparak mesleğimi aşkla icra etmeye devam ediyorum. Herkesin çalışırken zevk aldığı bir iş yapması, en iyi verimi sağlamasına neden olur kanısındayım. Ayrıca İstanbul Barosu Başkanlığı CMK, Uygulama Merkezi ve Kadın Hakları Uygulama Merkezinde meslek içi eğitimlere katıldım. Özellikle boşanma, velayet ve edinilmiş mal paylaşımı davaları alanında ihtisas sahibiyim. Bana boşanma ile iligli danışmak için dilediğiniz zaman 0555 724 03 52 nolu hattımdan ulaşabilirsiniz.