Boşanma davası için danışan müvekkilleriminden sık sık aldığım sorulardan biri de “hâkim neler sorar” diye merak etmektedirler. Sizlere bu konuda edindiğim 20 yıllık deneyim ve bilgiler çerçevesinde cevap bulabileceğiniz  bir makale hazırladım.

Boşanma Davaları hakkında hukuki danışmanlık almak için

beni 0555 724 03 52 nolu hattımdan arayabilirsiniz.

Bosanma Davalarinda Hakim Neler Sorar

"Boşanma Davalarında Hâkim Neler Sorar?" sorusuna cevabım her boşanma davası taraflara özgüdür ve hâkim dosyanın içeriğine göre değerlendireceği için hâkimin neler soracağı sorusuna net cevap vermek mümkün görünmüyor.  Anlaşmalı boşanma ya da çekişmeli boşanma davalarında usül kurallarına dikkat edilmesi gerektiğinden davanın boşanma avukatı tarafından açılıp takip edilmesinin büyük önem kazandığını belirtmek isterim.

Boşanma davaları Anlaşmalı Boşanma ve Çekişmeli Boşanma olarak iki ayrı şekilde görülmektedir. 

Anlaşmalı boşanma davalarında tarafların duruşmaya (avukatı olsa bile) katılımları zorunludur. Hâkim, beyanda bulunduğunuz boşanma koşullarını kabul edip etmediğinizi sormaktadır ve hâkim karşısında bizzat sözlü olarak kabul ettiğinizi beyan etmeniz gerekmektedir.

 

Çekişmeli Boşanma Davasında Hakim Neler Sorar?

Çekişmeli boşanma davaları;  tek taraflı hukuki gerekçeleri ile açılan dava türüdür. Çekişmeli boşanma davaları yargı usulüne, takibine  ve mahkemenin iş yüküne bağlı olarak ortalama 5-6 celsede karara bağlanır.

Çekişmeli boşanma davası açıldıktan sonra dilekçe aşaması bittiğinde ön inceleme duruşması, tahkikat aşaması, mahkemeye sunulan tanıklar dinlenmesi, delillerin toplanması ile yargılamanın sonucunda hâkim gerekçesiyle birlikte hükmü açıklar.  

Hâkim, Ön inceleme duruşmasında dava şartlarını inceler ve dosya üzerinde bilgi toplar dava konusunu belirler. Taraflara Sulh olma konusunda beyanlarını, taleplerini ve savunvalarını soracaktır. Daha sonrasında  "tahikat" aşamasına geçilmesi kararını vermektedir.

Çekişmeli boşanma davaları zor bir dava olduğundan hâkimin sorularına cevap verirken çok dikkat edilmelidir. Yargılama sürecinde hâkimin dosya içeriğine göre talepleriniz, savunmalarınız ve beyanlarınızla ilgili sorular soracaktır. Boşanma avukatınız hukuki süreçlerine ve usule göre takip edeceğinden hâkimin soracağı sorulara dosyanızdaki beyanlarınıza ve taleplerinize istinaden cevap verecek ve boşanma davanızı hızlı ve hiçbir hak kaybı olmaksızın sonuçlanmasını sağlayacaktır.

 

Boşanma Hakkında Sık Sorulan Sorular


 

Avukat Semiha AslanYazar: Boşanma Avukatı Semiha ASLAN

 

2 Çocuk Annesi, İstanbul Barosuna Kayıtlı, Avukatlık Mesleğine Aşık, Boşanma Alanında İhtisas Sahibi.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunuyum. Bağ-Kur avukatlığından emekliye ayrıldıktan sonra kendi Avukatlık ofisimde serbest avukatlık yaparak mesleğimi icra etmeye devam ediyorum. Herkesin çalışırken zevk aldığı bir iş yapması, en iyi verimi sağlamasına neden olur  kanısındayım. Ayrıca İstanbul Barosu Başkanlığı CMK, Uygulama Merkezi ve Kadın Hakları Uygulama Merkezinde meslek içi eğitimlere katıldım. Özellikle boşanma, velayet ve edinilmiş mal paylaşımı davaları alanında ihtisas sahibiyim. Bana boşanma ile iligli danışmak için dilediğiniz zaman 0555 724 03 52 nolu hattımdan ulaşabilirsiniz.

 Bu bilgiler size yardımcı oldu mu?
Daha fazla yardım almak için şimdi bize ulaşın!

 ☏ 0555 724 03 52            ☏ 0216 606 0352


Bana Konuyla İlgili Aşağıdaki Linkten Sorularınızı İletebilirsiniz

 

 Boşanma Avukatına Google Yorumlar İle Sorunuzu Şimdi Sorun

 

 


bosanma hakkinda dugme