Boşanma Davasını Nasıl Açmalısınız? Neler Yapmalısınız?

Boşanma ile ilgili bu yazımda herkesin anlayabileceği bir şekilde süreci paylaşmak istedim. Zorlandığınız yerler muhakkak olacaktır, bu durumda danışmak için beni 05557240352 nolu hattımdan arayabilirsiniz. 

Öncelikle boşanma türünüzün nasıl olacağına karar vermeniz gerekiyor süreci planlamak için. Yani anlaşmalı diğer adı ile çekişmesiz olarak mı boşanacaksınız yoksa çekişmeli olarak mı boşanacaksınız? Çekişmeliden kasıt eşinizle bir ortak karara varamamanız anlamına geliyor.

Eşinizle anlaşarak veya eşinizden bağımsız olarak, anlaşamama nedenlerinizi ileri sürerek, aile Mahkemelerinde boşanma dilekçenizi vererek boşanma davanızı açabilirsiniz. 

bosanma davalari

Eşlerden iki taraf da boşanmayı isterse mahkeme uzamaz anlaşmalı yani çekişmesiz boşanma olduğu için kısa sürede tamamlanır. 
Boşanma nedenleriniz ispatlamış ise hakim boşamayı kısa zamanda gerçekleştirir. 
Boşanma davanız başlamadan ya da boşanma davanızın görüldüğü esnada hakim tarafların anlaşmamaları ile ilgili gerekli bilginin toplanmasını ve inceleme, araştırma yapılmasını isteyebilir. Gerek görürse sosyal danışman ya da psikolog atayarak inceleme yaptırabilir.

Boşanmada İzlenilmesi Gereken Yollar:   

  • Boşanma dilekçesi direkt olarak veya vekalet verilen bir boşanma avukatı aracılığı ile mahkemeye verilir.
  • Mahkeme boşanma dilekçenizi gözden geçirerek, boşanma nedenine bakarak bildiri gönderir.
  • Hakim boşanma nedeninin araştırılmasını isteyebilir.
  • Mahkemenin yoğunluğuna göre, yakın ya da ileri bir zamanda mahkeme günü belirlenir.

Şiddetli geçimsizlik nedeniyle veya başka bir nedenle ( anlaşmalı boşanma hariç) mahkemeye başvurulursa taraflar (çiftler) katılmadan da avukat aracılığı ile boşanma gerçekleşebilir.

4 BAŞLIKTA BOŞANMA DAVASI 

1-) Davayı Hangi Taraf Açmalı?

Kural olarak boşanma davasını kusursuz olan tarafın açması gerekir.Kusurlu olan taraf dava açtığı taktirde şayet karşı taraf kabul etmezse dava reddedilir.

*Boşanma davası herhangi bir nedenle reddedildiği taktirde; mahkeme kararının kesinleştiği tarihten itibaren 3 yıl içerisinde hiçbir neden gösterilmeden dava açılarak boşanma sağlanılabilir.

Ancak, tarafların bu 3 yıl süre içerisinde kesinlikle bir araya gelmemeleri gerekir.

2-) Çocukların Velayeti Kimde Kalır?

cocuklarin velayeti kimde kalir

Kural olarak, 18 yaşın altındaki çocukların velayeti annede bırakılır. Ancak anne babaya velayet hakkını bırakmayı kabul etmişse ve annenin "haysiyetsiz hayat sürdüğü, psikolojik rahatsızlıklarının bulunduğu, çocuklara yönelik şiddet uyguladığı" gibi nedenler tespit edildiği taktirde çocukların velayeti babada bırakılabilir.

3- ) Edinilmiş Mallarınızın Paylaşımı Nasıl Yapılır?

edinilmis mal paylasimi nasil yapilir

Evlilik devam ederken 1 Ocak 2002 tarihinden sonra edinilen mallar edinilmiş mal rejimine tabidir.

Boşanma davası açılıp kesinleştikten sonra üzerinde kalmaya devam eder ancak dava tarihi itibariyle hesaplanan bedelin yarısı karşı tarafa tazminat olarak ödenir.

Edinilmiş Mallarınızın Paylaşımı İle Detaylı Metne Buradan Ulaşabilirsiniz

4-) NAFAKA DAVALARI:

nafaka davalari

Boşanma davası ile birlikte nafaka talebi

Boşanma davanızı açarken kendiniz için yoksulluk nafakası çocuklarınız  için ise velayetin kendinize verilerek  iştirak nafakasına hükmedilmesini  talep edilebilirsiniz.

Boşanma davanız devam ederken mahkemece tedbir nafakasına hükmedilebilir.

Talep etmeseniz dahi, mahkemece çocuklar lehine TEDBİR NAFAKASINA hükmedilebilir.

Boşanma davası kesinleştikten sonra,  kusurlu olan eş boşanma nedeniyle yoksulluğa düşecek olan kusursuz veya az kusurlu olan eşe YOKSULLUK NAFAKASI ödemesine karar verilebilir.

Çocuklar için hükmedilen tedbir nafakası ise boşanma kararı kesinleştikten sonra İŞTİRAK NAFAKASINA dönüşür.

Boşanma davası devam ederken nafaka ve tazminat talep edilmemişse boşanma kararının kesinleştiği tarihten itibaren BİR YIL içerisinde nafaka ve tazminat davası açılabilirsiniz.

Boşanma Davaları Hakkında Diğer Merak Edilen Sorular

1.Boşanma Davasını Hangi Mahkemede Açmalısınız?

Boşanma davası, sizin veya eşinizin ikametgahının bulunduğu yer Aile Mahkemesinde, müstakil aile mahkemesi bulunmayan yerlerde ise Asliye Hukuk Mahkemesinde açabilirsiniz.  (https://semihaaslan.av.tr/bosanma-davasi-hangi-mahkemede-acilir)

2. Boşanma Davasını Hangi Tarafın Açtığı Önemli Mi?

Hayır, önemli değildir. Davanın seyri üzerinde olumlu veya olumsuz bir etkisi yoktur. Önemli olan iddialarınızı tanık ve delillerle kanıtlamanızdır.

3. Anlaşmalı Boşanma Ile Çekişmeli Boşanmanın Farkı Nedir? 

Anlaşmalı boşanma, boşanmanın tüm sonuçlarıyla ilgili her iki tarafın özgür iradesi ile kabul ederek evlilik birliğinin sona ermesidir. Bu doğrultuda bir Anlaşmalı Boşanma Protokolü hazırlanır ve yine bu doğrultudaki iradelerinizi hakim huzurunda bizzat beyan etmeniz ile tek celsede boşanmanıza karar verilir. 1 yılını doldurmamış evliliklerde anlaşmalı boşanma mümkün değildir.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Hakkında Detaylı Bilgiyi Buradan Alabiliriniz.

Çekişmeli boşanma ise, tarafların boşanma ya da boşanmanın mali sonuçlarında uzlaşamadıkları halinde tek taraflı açılan davadır. 

Ya da 1 yılı dolmamış evliliklerde çekişmeli boşanma davası söz konusu olmaktadır. Taraflar iddialarını ispat etmekle yükümlüdür. Boşanma davalarında en önemli delil tanık/şahit delilidir.

4. Boşanma Davalarınız Ne Kadar Sürede Biter?

Bu sorunun tek ve kesin bir yanıtı olmamakla, süreç mahkemelerin çalışma yoğunluğuna ve dosyadaki delil durumuna göre değişir. Genel olarak anlaşmalı boşanma tek celsede; çekişmeli boşanma ise en iyi ihtimalle 5-6 celsede tamamlanabilmektedir.

5. Hemen Boşanmak Istiyorum bu Mümkün Müdür?

Kısa sürede boşanmanızın tek yolu anlaşarak boşanmaktır.Taraflar boşanma ve diğer yasal konularda anlaşırlarsa, bir boşanma sözleşmesi hazırlamalı ve dilekçeyle mahkemeye başvurmalıdırlar. İşlemler doğru usüle uygun olarak yapılırsa, tek celsede boşanmak mümkündür.

Ancak şöyle bir durum var ki anlaşmalı boşanma davası açmanız için en az 1 yıl evli olmanız şartı gerekiyor.

6. Çekişmeli Boşanma Davanız Ne Kadar Sürer?

Çekişmeli boşanma dava süresi için kesin bir cevap yoktur. Dava süreci mahkemelerin yoğunluğuna ve dosya durumuna bağlı olarak değişmektedir.

Çekişmeli boşanma davalarında hâkim karar verebilmesi için bir yargıya varması gerekir.

Bunun için hakim (dava dilekçesi, cevap dilekçesi, cevaba cevap dilekçesi, tebligat, tanık dinleme, delil toplanması ve bilirkişi raporu alınması  gibi), yargılama sürecini yürütmek zorundadır.

Yani tarafların dava dilekçelerinde bulunan iddiaları değerlendirmek için gerekli soruşturmayı yapmalı, tanıkları dinlemeli ve delilleri incelemelidir.

Uzman bir boşanma avukatı tarafından yürütülen çekişmeli boşanma davası en iyi ihtimalle 5-6 celsede tamamlanabilmektedir.

İstanbul'da her duruşma arası 3-4 ay aralıklarla verilmesine bağlı olarak 1,5 - 2 yıl sürebilmektedir.

Bu süreç sonunda boşanmanız mümkün olmaya da bilir.

Karar temyiz edilirse, Yargıtay Kararı ortalama 1 yıl beklenecektir.

7. Boşanma Davası Reddedilirse Ne Olur?

FİİLİ AYRILIK NEDENİYLE BOŞANMA :

Boşanma sebeplerinden herhangi biri ile açılmış bulunan davanın Mahkemece reddedilmesine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak üç yıl geçmesi halinde, ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin fiili ayrılık nedeni ile boşanma davası açılması halinde boşanmaya karar verilir. 

Fiili ayrılık nedenle boşanmaya karar verilebilmesi için bu reddedilen boşanma davasının kesinleşmesinden itibaren üç yıl içerisinde tarafların müşterek hayatı yeniden kuracak şekilde bir araya gelmemesi gerekmektedir.

8.Eşim Beni Aldattı, İspatı Da Var Tek Celsede ( Ya Da 1 Haftada ) Boşanabilir Miyim?

Tek celsede boşanmak, iki tarafın boşanmak ve diğer hususlarda anlaştığı boşanma davalarında mümkündür.  Ancak bir haftada boşanmanız genelde mümkün değildir. Gerekçeli kararının yazılması ve kesinleşmesi mahkemenin iş yüküne göre ortalama 1-3 ay arasında sonuçlanmaktadır.

Aldatma nedeniyle açılan çekişmeli boşanma davaları ise, hukuki usullere göre dilekçe aşaması, tabligat, delil ve bilirkişi raporları inceleme, tanık dinleme gibi yargılama süreci olacaktır.

Bunların hepsinin tek celsede yapılması mümkün değildir. İstanbu' da her celsenin arası ortalama 2 – 3 aydır.

Yani aldatma da olsa başka bir sebep de olsa ve delilleri de kesin olsa bile tek celsede ya da bir hafta içinde boşanmak mümkün değildir.

9. Kocamı Aldattım Ve O Bunu Ispat Edip Çocuğun Velayetini Alacağını Söylüyor, Alabilir Mi?

Aldatma, velayetin babaya verilmesi için bir sebep değildir. Çocuk genellikle anneye verilir. Özellikle de yaşı küçükse. Sürekli değişik erkeklerle birlikte olma hali gibi “ haysiyetsiz bir hayat ” süren veya uyuşturucu alışkanlığı olan veya benzeri durumlarda olan anneye velayet verilmeyecektir.

10. Whatsapp Ve Cep Telefon Mesajları Vs. Elimde. Bunları Kullanabilir Miyim?

Bu tür verilerin delil olarak kullanılıp kullanılamayacağı her zaman net bir durum değildir. Ancak bu tür delile iyi bir avukatın elinde sizin için çok faydalı hale gelebilecektir.

11. Eşimin Bütün Telefon Kayıtlarını Çıkartsam Ve Ondan Boşansam Yüksek Bir Tazminat Alabilir Miyim?

Telefon kayıtlarının görüşme içerikleri boşanma davasında kullanılamaz. Eğer bir boşanma avukatınız varsa, dava sürecinde bu kanıtlardan çok yararlanabilir.

Mahkeme talep üzerine, eşinizin telefonla ne zaman, kiminle, ne sürede görüşme yaptığı şeklindeki dökümü temin edebilir. Hakim, bu delilleri inceledikten sonra tazminata hükmedebilir. 

Buna bağlı olarak boşanma davası açarken maddi manevi tazminat talebinde bulunmalısınız. 

12. Benim Gelirim Yok, Malım Mülküm De Yok, Mahkeme Eşime Fazla Bir Tazminat Vermeme Hükmeder Mi?

Geliriniz olmasa bile, mahkeme size örnek olarak 30 - 40 bin TL tazminat ödemenize kararı verebilir. Nafaka bağlanmasına hükmeder ise çocuk başına yaklaşık 150-250 TL tutar olabilir.

Herhangi bir mülkünüz yoksa, sizden tazminat alamayacaktır. Ancak hükmedilen nafakayı ödenmezseniz icra yoluyla tahsil yoluna gidecektir. Nafaka ödenmezse, tazyik hapis cezası da vardır. Tazminat için böyle bir yaptırım yoktur.

13. Yurtdışında Boşandınız Türkiye' De Geçerli Mi?

Yurtdışında aldığınız boşanma kararı Türkiye’ de tanıma tenfiz davası açmanız halinde geçerli hale gelebilecektir. 

Tanıme ve Tenfiz Davaları hakkında burayı tıklayarak detaylı bilgi alabilirsiniz.

14. Boşanma Davası Sürecinde Eşimi Aldatırsam Ne Olur?

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 185. maddesi genellikle eşlerin hak ve yükümlülüklerini belirler. Bu haklar ve yükümlülükler arasındaki en önemli husus, eşin birbirlerine olan sadakat yükümlülüğüdür.

Bir eşin sadakatsiz tavırları ve davranışlarının olması diğer eşe de bu hakkı vermez. ( H.G.K. 26.11.2008 gün 2008/2-698 Esas 2008/711 Karar).

Yapılan inceleme ve delillerden, kocasına karşı boşanma davası açan ve sadakatsiz bir tutum sergileyen kadının dava sürecinde başka bir erkekle ilişkisi olduğu tespit edilmiştir. Böylece sadakat yükümlülüğünü ihlal ettiği anlaşılmaktadır.

Bu durum karşısında, davacı kadın davalı eşi gibi evlilik birliğinin temelinden sarsılmasında kusurludur.

15. Davayı Kazanırsam Mahkeme Masraflarını Karşı Taraf Mı Ödeyecek?

Davayı kazandığınızda yargılama masraflarını karşı taraf ödeyecektir. Şayet davayı kaybederseniz yapmış olduğunuz masraf üzerinizde kalacağı gibi karşı tarafın avukatına da vekalet ücreti ödemek zorunda kalırsınız. Ancak karşı tarafa ödeyeceğiniz vekalet ücreti Asgari vekalet ücreti oranında olacaktır.

Boşanma Davalarında Avukatın Önemi

bosanma davasinda avukat

Anlaşmalı boşanma ya da çekişmeli boşanma davası için tarafların bu süreçte birçok sorumlulukları bulunmaktadır.

Hukuki gerekçeleri ve usulleri bakımından çok dikkat edilmeli ve yargı süreci takip edilmelidir.

Boşanma davalarında, iddia edilen konular delil-tanık ile ispatlanmalı ve kanunda belirlenen sürelere dikkat edilmelidir.

Boşanma davalarının doğru bir şekilde takip edilmemesi sonucu meydana gelen büyük kayıplara ek olarak, davayı kaybeden tarafın dava masrafları, tazminat, harç ve avukatlık ücretini ödemek zorunda kalacaktır.

Boşanma davaları için mutlaka uzman bir boşanma avukatından hukuki yardım alınması gerekir.

Boşanma avukatı, hukuki süreçlerine ve usule göre takip edeceğinden,  boşanma davanızı hızlı ve hiçbir hak kaybı olmaksızın sonuçlanmasını sağlayacaktır.


semiha aslan

Yazar: Boşanma Avukatı Semiha ASLAN

 

2 Çocuk Annesi, İstanbul Barosuna Kayıtlı, Avukatlık Mesleğine Aşık, Boşanma Alanında İhtisas Sahibi.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunuyum. Bağ-Kur avukatlığından emekliye ayrıldıktan sonra kendi Avukatlık ofisimde serbest avukatlık yaparak mesleğimi aşkla icra etmeye devam ediyorum. Herkesin çalışırken zevk aldığı bir iş yapması, en iyi verimi sağlamasına neden olur  kanısındayım. Ayrıca İstanbul Barosu Başkanlığı CMK, Uygulama Merkezi ve Kadın Hakları Uygulama Merkezinde meslek içi eğitimlere katıldım. Özellikle boşanma, velayet ve edinilmiş mal paylaşımı davaları alanında ihtisas sahibiyim. Bana boşanma ile iligli danışmak için dilediğiniz zaman 0555 724 03 52 nolu hattımdan ulaşabilirsiniz.

 Bu bilgiler size yardımcı oldu mu?
Daha fazla yardım almak için şimdi bize ulaşın!

 ☏ 0555 724 03 52            ☏ 0216 606 0352