<
Boşanma davasını nasıl açmalısınız, bir avukata vekalet vermek zorunda mısınız, kısaca izlemeniz gereken yol nedir, cevaplarınızı bu yazıda bulacaksınız.
Eşinizle anlaşarak veya eşinizden bağımsız olarak, anlaşamama nedenlerinizi ileri sürerek ve hukuki gerekçeleriyle Aile Mahkemelerinde boşanma dilekçenizi vererek boşanma davanızı açabilirsiniz.
Eşlerden iki taraf da boşanmayı isterse mahkeme uzamaz anlaşmalı yani çekişmesiz boşanma olduğu için kısa sürede tamamlanır.
Boşanma nedenleriniz ispatlamış ise hakim boşamayı kısa zamanda gerçekleştirir.
Boşanma davanız başlamadan ya da boşanma davanızın görüldüğü esnada hakim tarafların anlaşmamaları ile ilgili gerekli bilginin toplanmasını ve inceleme, araştırma yapılmasını isteyebilir. Gerek görürse sosyal danışman ya da psikolog atayarak inceleme yaptırabilir.
İzlenilmesi gereken yol:
- Boşanma dilekçesi direkt olarak veya vekalet verilen bir boşanma avukatı aracılığı ile mahkemeye verilir.
- Mahkeme boşanma dilekçenizi gözden geçirerek, boşanma nedenine bakarak bildiri gönderir.
- Hakim boşanma nedeninin araştırılmasını isteyebilir.
- Mahkemenin yoğunluğuna göre, yakın ya da ileri bir zamanda mahkeme günü belirlenir.
Şiddetli geçimsizlik nedeniyle veya başka bir nedenle ( anlaşmalı boşanma hariç) mahkemeye başvurulursa taraflar (çiftler) katılmadan da avukat aracılığı ile boşanma gerçekleşebilir.
Boşanma Davaları Hakkında Sık Sorulan Sorular
1.Boşanma Davasını Nerede Açmalıyım?
Boşanma Davası, eşlerin son altı ayda birlikte ikamet ettikleri yerdeki Aile Mahkemelerinde mümkünse boşanma avukatları vasıtasıyla açılmalıdır.
Aile Mahkemesinin bulunmadığı yerlerde boşanma davası Asliye Hukuk Mahkemelerinde açılmalıdır.
Yukarıdaki kurala uyulmadığı takdirde davalı eşin yetki itirazı ile dava yetkili mahkemeye gönderilir.
2.Boşanma davasını hangi tarafın açtığı önemli midir?
Hayır, davayı kimin açtığı önemli değildir. Davayı kimin açtığı, dava sürecine olumlu ya da olumsuz hiçbir etki yapmaz. Burada önemli olan boşanma sebeplerini yani iddia edilen konuların ispatıdır.
3.Boşanma Davasını ilk Açan mı Kazanır?
Davayı kimin açtığı değil “Eşlerden hangisinin evlilik birliğinin sona ermesinde kusuru bulunup bulunmadığı’’ önemlidir.
Başka bir deyişle haklı olan tarafın davayı açması önerilir.
4.Boşanma davaları ne kadar sürer?
Mahkemelerin iş yoğunluğu, dava dosyasındaki delilleriniz yani boşanma sebeplerinizin ispatına göre değişir. Ancak genel olarak Anlaşmalı Boşanma Davaları ilk duruşmada biter. Çekişmeli boşanma davaları ise dinlenecek şahit sayısına ve dosyanın iyi takip edilip edilmediğine göre daha uzun sürede biter. Çekişmeli boşanma davaları 18 ila 24 ay arasında bitmektedir.
5.Hemen boşanmak istiyorum bu mümkün müdür?
Kısa bir sürede boşanmanın tek yolu eşinizle anlaşarak boşanmaktır. Acil boşanmak istiyorsunuz, bu işin bir an önce sonlansın diyorsanız eşinizle her konuda anlaşmış olmalı ve boşanma protokolü hazırlamanız gerekir.
Ancak şöyle bir durum var ki anlaşmalı boşanma davası açmanız için en az 1 yıl evli olmanız şartı gerekiyor.
6.Boşanma Davasında Maddi veya Manevi Tazminat Alabilir Miyim?
Boşanma davalarında, kusursuz veya daha az kusurlu taraf aile avukatı tutarak kusurlu taraftan uygun bir maddi tazminat isteyebilir.
Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak boşanma avukatları vasıtasıyla nafaka isteyebilir.
Bu nafakaya yoksulluk nafakası denmektedir.
Yoksulluk nafakasında nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz.
7.Anlaşmalı boşanma ile çekişmeli boşanmanın farkı nedir? Anlaşmalı boşanma hangi hallerde mümkündür?
Anlaşmalı Boşanma davasında, eşinizle nasıl boşanacağınız konusunda en ince ayrıntısına kadar anlaşmanız gerekmektedir. Eşler arasında hazırlanacak olan anlaşmalı boşanma protokolüne tazminat, mal paylaşımı, varsa çocukların velayeti, ziynet eşyalarının paylaşımı, nafaka, soyadı gibi konularda varılan anlaşma maddelerini yazılmalısınız. Tekrar belirtmekte fayda var ki; evliliklerinde 1 yılını doldurmamış eşlerin her ikisinin de istemesi durumunda dahi anlaşmalı boşanma davası açmaları mümkün değildir.
Çekişmeli Boşanma davasında ise, tarafların boşanma ya da boşanmadan kaynaklanacak tazminat, velayet, mal paylaşımı gibi konularda anlaşamadıkları veya 1 yılını doldurmayan evliliklerde söz konusudur.
8.Eşim bana çekişmeli boşanma davası açmış. Bugün elime dava dilekçesi geldi. Ne yapmalıyım ?
Burada yapmanız gereken 3 önemli konu var.
Birincisi; eşinizin Boşanma Dilekçesine cevap vermek. Cevap verirken eşinizin iddia ettiği olayların gerçek olup olmadığını belirtmeniz de ayrıca önemli. Boşanmak istiyor musunuz? Tazminat, nafaka ve çocuğun velayetini istiyor musunuz? Bunları dilekçenizde anlatmanız gerekiyor.
İkincisi; boşanma mahkemesine delil ve tanık-şahit listesi sunmanız gerekiyor. Şahitlerinizin ad soyadı ve adreslerini bir liste ile mahkemeye sunmanız çok önemli.
Üçüncüsü; hazırladığınız cevap dilekçesi ile delil-tanık-şahit listesini boşanma dava dilekçesi size gelmesinden itibaren 2 hafta içinde mahkemeye vermelisiniz. Eğer vermezseniz cevap dilekçesi vermediğiniz için boşanma davasının reddini istemiş sayılırsınız. Ve mahkemede, tanık – şahit dinletemezsiniz. 2 haftalık cevap ve delil – tanık listesi vermemeniz halinde çok ciddi hak kayıplarınız oluşabilir.
**Çekişmeli boşanma davaları süreli ve eksiksiz hukuki işlemleri mevcut olduğundan hak kaybına uğramamanız adına bir boşanma avukatı ile davanızı takip etmenizi şiddetle öneriyoruz.**
9.Çocukların Velayeti Kimde Kalır?
Kural olarak 18 yaşından küçük çocukların velayeti annede bırakılır ancak, anne velayet hakkının babaya bırakılmasını kabul etmiş ise ve annenin haysiyetsiz hayat sürdüğü, psikolojik rahatsızlıklarının bulunduğu, çocuklara şiddet uyguladığı gibi nedenler tespit edildiği taktirde çocukların velayeti babada bırakılabilir.
10.Edinilmiş Mallarınızın Paylaşımı Nasıl Yapılır?
Evlilik devam ederken 1 Ocak 2002 tarihinden sonra edinilen mallar edinilmiş mal rejimine tabidir.
Boşanma davası açılıp kesinleştikten sonra edinilmiş mal davasına bakılabilir.
Edinilmiş mallar kimin üzerinde kayıtlı ise onun üzerinde kalmaya devam eder ancak dava tarihi itibariyle hesaplanan bedelin yarısı karşı tarafa tazminat olarak ödenir.
Edinilmiş Mallarınızın Paylaşımı İle Detaylı Metne Buradan Ulaşabilirsiniz.
11.Nafaka Davaları:
Boşanma Davası ile Birlikte Nafaka Talebi
Boşanma davanızı açarken kendiniz için yoksulluk nafakası çocuklarınız için ise velayetin kendinize verilerek iştirak nafakasına hükmedilmesini talep edilebilirsiniz.
Boşanma davanız devam ederken mahkemece tedbir nafakasına hükmedilebilir.
Talep etmeseniz dahi, mahkemece çocuklar lehine TEDBİR NAFAKASINA hükmedilebilir.
Boşanma davası kesinleştikten sonra, kusurlu olan eş boşanma nedeniyle yoksulluğa düşecek olan kusursuz veya az kusurlu olan eşe YOKSULLUK NAFAKASI ödemesine karar verilebilir.
Çocuklar için hükmedilen tedbir nafakası ise boşanma kararı kesinleştikten sonra İŞTİRAK NAFAKASINA dönüşür.
Boşanma davası devam ederken nafaka ve tazminat talep edilmemişse boşanma kararının kesinleştiği tarihten itibaren BİR YIL içerisinde nafaka ve tazminat davası açılabilirsiniz.
12.Eşim beni aldattı, ispatı da var tek celsede ( ya da 1 haftada ) boşanılıyormuş, doğru mudur?
Tek celsede boşanmak, anlaşmalı boşanma ya da her iki tarafın boşanmak ve diğer hususlarda anlaştığı ( anlaşmalı boşanmanın diğer şartları olmasa bile ) davalarda mümkündür. Bunun dışında mümkün değildir. Anlaşmalı boşanma şartları yoksa fakat taraflar boşanmak ve sonuçlarında anlaşmışlarsa da 1 haftada boşanmak genelde mümkün değildir.
Özet bilgi olarak şunu söyleyelim. İki taraf da anlaşamamışsa ortada bir çekişme var demektir ve en azından taraflar birbirlerinin dilekçelerine cevap verecekler, tanık ve delil listeleri sunulacak, bazı birimlere yazılar yazılacak, tanıklar getirtilecek ve dinlenecek vb. işlemler var demektir. Bunların hepsinin tek celsede yapılması mümkün değildir.
Her celsenin arasının ortalama 2 – 3 ay olduğunu düşünürsek tek celsede ya da 1 haftada boşanmanın mümkün olmadığı anlaşılacaktır. Yani aldatma da olsa başka bir sebep de ola ve delilleri de kesin olsa bile bu mümkün değildir.
13. Davayı kazanırsam mahkeme masraflarını karşı taraf mı ödeyecek?
Davayı kazandığınızda yargılama masraflarını karşı taraf ödeyecektir. Şayet davayı kaybederseniz yapmış olduğunuz masraf üzerinizde kalacağı gibi karşı tarafın avukatına da vekalet ücreti ödemek zorunda kalırsınız. Ancak karşı tarafa ödeyeceğiniz vekalet ücreti asgari vekalet ücreti oranında olacaktır.
14.Yurtdışında Yaşıyorum ve Burada Boşandım. Türkiye’de Yeniden Dava Mı Açmalıyım?
Yurtdışında yaşayan gerek Türk Vatandaşları gerekse yabancı olmasına rağmen eşi Türk olan tarafın, yaşadığı ülkede boşanma davası açıp sonuçlandırması üzerine Türkiye’de yeni bir boşanma davası açması gerekmez.
Bu durumda Yabancı Aile mahkemesinin kararının Türkiye’ de tanıma tenfiz davası açmanız halinde geçerli hale gelebilecektir.
Tanıma ve Tenfiz Davası İle Detaylı Metne Buradan Ulaşabilirsiniz.
16.Boşanma davasında avukatımın olması zorunlu mudur?
Aslında hiçbir davada avukat tutmak zorunluluğu yoktur. Davacı ya da davalı olan kişiler avukat tutmadan da dava ve işlerini takip edebilir.
Ancak davayı vekalet vererek bir avukat ile takip etmek önemlidir. Hukuki olarak yargılama usulü açısından avukatın sahip olduğu bilgi ve tecrübe kişilere fayda sağlar. Dava sonucunda maddi ve manevi menfaatlerinizin istenilen şekilde elde edilmesi amacıyla bir avukat tutmanızı öneririz.
Anlaşmalı boşanma davalarında dahi yapılacak hatalar davanın reddedilmesine sebep olabilir. Avukatlar mevzuatı çok iyi bildiğinden ve tecrübeli olduklarından kanuni hiçbir boşluk bırakmadan davanızın takipçisi olur.
Yazar: Boşanma Avukatı Semiha ASLAN
2 Çocuk Annesi, İstanbul Barosuna Kayıtlı, Avukatlık Mesleğine Aşık, Boşanma Alanında İhtisas Sahibi.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunuyum. Bağ-Kur avukatlığından emekliye ayrıldıktan sonra kendi Avukatlık ofisimde serbest avukatlık yaparak mesleğimi aşkla icra etmeye devam ediyorum. Herkesin çalışırken zevk aldığı bir iş yapması, en iyi verimi sağlamasına neden olur kanısındayım. Ayrıca İstanbul Barosu Başkanlığı CMK, Uygulama Merkezi ve Kadın Hakları Uygulama Merkezinde meslek içi eğitimlere katıldım. Özellikle boşanma, velayet ve edinilmiş mal paylaşımı davaları alanında ihtisas sahibiyim. Bana boşanma ile iligli danışmak için dilediğiniz zaman 0555 724 03 52 nolu hattımdan ulaşabilirsiniz.